Her finner du treningstips for håndballmålvakter. Du kan lære om hvilke ferdigheter som er viktig i din utvikling – og hvordan du kan trene de mest mulig effektivt. På Målvaktskolen deler vi treningen inn i tre fokusområder: Trening for å påvirke (a) forutsetninger; (b) teknikk; og (c) spilleidéen.
[portfolio display_types=false display_tags=false include_type=treningstips columns=3 showposts=10 orderby=title]
Tips for egen trening. Klare å holde ball m en hånd, styrke i armen til lang pasning, spenst
Hei Jeanette,
Hvis du sender oss en e-post på malvaktskolen@gmail.com med litt mer utfyllende kommentar på hva det du/dere ønsker å utvikle, alder på målvakten(e) og hva utfordringene deres er så skal jeg svare etter beste evne. Er det av relevans for flere så lager vi et treningstips av det på nettsidene.
Hilsen
Christian
Hei! Jeg skal sette i gang med målvakstrening for J 14 i Skreia IL. Målet er 1 gang i uka. En av Svakheter er nok spenst og vingskudd(Løfter gjerne en fot) og posisjon. Det er også litt diskusjon rundt hvor langt ut målvakten burde stå under spill. Tips? 🙂
Hei Siv!
Det er en nær sammenheng mellom hvor sterk du er og hvor spenstig du er. Fordi spesifikk spensttrening er relativt belastende på eks. knær (og krever spesielt god teknikk i landinger) og er et naturlig innslag gjennom vanlig halltrening (i mange eksplosive eller raske utfall og forflytninger) så vil jeg heller prioritere grunnleggende styrketrening (hvor mye foregår på ett bein) og mobilitet/stabilitet (som også er en begrensende faktor for spenst og akselerasjon) før spesifikk spensttrening. Se ideer til hvordan vi tenker rundt dette under oppvarmingsrutiner og styrketrening på treningstipssidene.
Når vi coacher kantskuddteknikk så er det ofte at vi kjører øvelser hvor målvakten øver på å holde posisjon under forflytninger, og kun for lov til å redde med veldig små bevegelser og balanse på begge bein (som forutsetter god bakkekontakt). Hvis vi ikke greier å få frem en ønsket endring ved å aktivt coache på dette så trener vi gjerne hele eller deler av kantskuddtreningen med mykere baller (softballer av ulikt slag/beachballer) da det å løfte et bein gjerne er en automatisk handling som kommer fordi målvakten syns det er ubehagelig å få disse harde nærskuddene. Noe av det spesielle med kantskudd er jo at målvakten i utgangspunktet ofte er i god posisjon og at kantspilleren får veldig lang tid med målvakt før avslutning (andre nærskudd kommer jo ofte «raskere»). Dette gjør at målvakten får tid til å bevisst kjenne på at det er en ubehagelig situasjon.
Dette er ingen quick fix, men håper noen av tipsene kan være til hjelp:)
Heisann
Ingen som bor på Vestlandet…? Kunne veldig gjerne tenkt en personlig coach, men blir fryktelig dyrt med reiseutgiftene😕
Hei og beklager sent svar. Vi har dessverre ikke noen Målvaktskole på Vestlandet, men vi kan være interessert i et samarbeid om helgesamlinger e.l. med en lokal klubb. Ta kontakt på malvaktskolen@gmail.com, hvis interesse!