Distanseskudd

Distanseskudd er skudd avlevert fra bakken eller lufta med forsvarspiller mellom avslutter og målet. De fleste distansekudd skjer mellom 8-11 m og mot større eller mindre grad av forsvarspress. Når vi arbeider med å lese og redde distanseskudd arbeider vi i samarbeid med forsvarspiller. Noen velger å arbeide med statiske forsvars- og målvaktshjørner hvor forsvareren alltid skal dekke det ene hjørnet og målvakten alltid skal stå i det andre: Forsvarers oppgave er å nekte angriper å skyte i det lange hjørnet. Målvaktens oppgave er å stå/gå i korte hjørnet. 

I en optimalt løst spillesituasjon er dette helt greit, men virkelighetens spillesituasjoner er ofte mer komplekse (fordi forsvareren ikke alltid lykkes med å ta vekk skuddarmsiden). Hvis vi låser oss i en statisk løsningsmodell som ikke tar utgangspunkt i spillesituasjonens egenart kan dette være direkte kontraproduktivt: eks. fordi det  tar vekk håndballmålvaktens trening i å lære å lese skuddutgang og grad av forsvarspress. Dette kan ofte være rot til mye frustrasjon for både trenere, forsvarere og målvakt.

Alternativt kan vi kommunisere en annen fellesløsning mellom forsvarer og målvakt som baserer seg på samme grunntanke, men som er vesentlig mer dynamisk: Forsvarers oppgave er (1) å presse skuddarmside og (2) i hvert fall nekte angriper å vri skudd. Målvaktens oppgave er å (a) finne skuddutgang (til hvilken side av forsvarer) og (b) arbeide på det rette skuddet. Målvaktens evne til å lese skuddets utgang og grad av forsvarspress står sentralt i en slik løsningsmodell.

Rette skudd 1
Ideelt løst spillesituasjon: Forsvarer greier å sette press på skuddarmside av Vb. Målvakt arbeider på det rette skuddet (korte hjørnet)
Forsvarer slipper skuddet på innsiden av seg (eks. underarm). Målvakten arbeider på det rette skuddet (lengste hjørnet).
Vanlig spillesituasjon: Forsvarer slipper skuddet på innsiden av seg (eks. underarm). Målvakten arbeider på det rette skuddet (lengste hjørnet).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne lille forskjellen kan ha stor påvirkning på hvordan vi trenere coacher og veileder målvakten, og hvilken felles referanseramme vi (målvakt – forsvarer – trener) etablerer oss i mellom. I tillegg frigjør vi målvakten fra å være for avhengig av forsvareren og vi åpner opp mulighetene for å utvikle ferdigheter mht å lese distanseskudd.

Rette skudd 3
Ideelt løst spillesituasjon: Forsvarer (F3) tar ut høyde og presser skytter når Vb går av forsvarer (H2) innover i banen. Målvakten arbeider på det rette skuddet.
Rette skudd 4
Vanlig spillesituasjon: Vb sklir av forsvarer (F2) innover og forsvarer (F3) blir liggende en mot to og kommer ikke fram. Skytter får gå opp fra distanse uhindret. Målvakten arbeider på det rette skuddet eller finner ikke forsvarspress og må avvente.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den samme taktiske løsningen finner vi også igjen i spillesituasjoner i midtsektor. Er det ikke noe forsvarspress (noe målvakten kan oppfatte) er det uhensiktsmessig å flytte seg til et hjørne bare for å gjøre det: vi kan heller avvente skuddet og forsøke redde på reaksjon (og tidligere erfaringer med samme skytter). Noen spillere på høyt nivå er meget dyktige til å vri skudd tett i forsvarer, men da snakker vi om enkeltspillere på toppnivå og unntakene (som vi kan kartlegge med eks. videoanalyser) heller enn regelen. De fleste andre distanseskudd kan vi løse med litt forsvarspress og en felles referanseramme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..