Hvorfor føre treningsdagbok?
Det å skrive treningsdagbok er vanlig for toppidrettsutøvere innen alle idretter og for andre som jobber hardt og lenge for å nå målene sine. For mange er det veldig motiverende å skrive treningsdagbok og det setter treningen din i et system som det er lett å analysere resultatene av etterpå. Vi bruker treningsdagboka for å få kontroll over hvordan vi har trent; hvor mye, hva slags trening og intensitet/kvalitet på treningen. Har jeg en tung periode mht egen utvikling kan jeg se om det er forhold i den siste treningsperioden min som kan ha påvirket resultatene negativt. Kanskje jeg har trent for mye? Kanskje jeg har trent for lite på det jeg ønsker å utvikle? Det samme vil gjelde i motsatt tilfelle når utviklingen er positiv – hva har jeg gjort i denne treningsperioden som har resultert i bedre prestasjoner?
Vi bruker også treningsdagboka til å intensitetsstyre treningen vår, eksempelvis kan jeg styre økning i vektbelastning i styrkeøvelser over lengre treningsperioder. I håndballtreningen vil det være gunstig å bruke treningsdagboka til å sette seg en individuell målsetning, fokus eller arbeidsoppgave før hver trening og å gjøre en kort egenevaluering etterpå. Dette vil gjøre at du som utøver tvinger deg selv til å jobbe og reflektere mer målrettet. Over tid vil dette skape forutsetninger for å utvikle seg i et mye raskere tempo sammenlignet med en utøver som bare går på trening for å bli trent. Du tar kontroll over egen utvikling!
Digitale treningsdagbøker er veldig fint for å systematisere trening over lang tid, men fungerer dårlig i selve treningsøkten. Det kan være vanskelig å huske reps, sett og vektbelastning i styrketreningen og den er mindre tilgjengelig for å sette og evaluere treningsmål før og etter trening. Er du ivrig kan du føre over treningsdataene dine digitalt daglig eller ukentlig for å få i pose og sekk.
Treningsdagboka er også et veldig nyttig verktøy i kommunikasjonen mellom trener og utøver.
Hvordan føre treningsdagbok?
Eksempel håndballøkt:
Mandag 01.01.2012 – 1,5 time – Nordstrandshallen – Håndball
Arbeidsoppgave: Lese rette skudd fra distanse.
Egenevaluering: Leser, flytter og redder mye fra distanse i midtsektor. Synes det er vanskelig å lese skuddpress og se rette skudd i sidesektor.
Eksempel styrkeøkt:
Tirsdag 02.01.2012 – Oslo Idrettssenter – Styrke
Øvelse 1: Knebøy
50 kg x 5
55 kg x 5
60 kg x 5
65 kg x 3
NB! Treningsdagboka bør ikke være større at den er lett å ha med i treningsbagen og med hard perm så den ikke blir ødelagt.
Ved å bruke treningsdagboka som et verktøy for å sette enkle konkrete treningsmål skaper du retning og fokus på arbeidsoppgavene dine, og med det hever du kvaliteten i treningen din. Å kunne arbeide med treningsmål er med på å skape trappetrinn i din ferdighetsutvikling mot et større mål. Kvalitet trumfer kvantitet hver eneste gang – det er mye bedre å trene mindre med høy kvalitet enn mer med lav kvalitet. Dette er en av de viktigste momentene som differensierer de som når toppen i sin idrett og de som blir nest best.
Hva vil du bli?