Teknikk: Utfall i mellomhøyde

Teknikker i mellomhøyde med ett eller to bein brukes i nærskuddsituasjoner og spesielt i midtsektor. Basisteknikken er å trekke kneet aktivt opp for å kunne sparke ut foten i neste bevegelsessekvens. Gjøres dette samtidig med en sats og på begge sider kaller vi det en stjerne.

Når vi arbeider med utfall i mellomhøyde skjer det nesten alltid i bevegelse fremover eller til siden. I en naturlig øvelsesprogresjon er det da naturlig at vi i største delen av arbeidet også skaper en retning inn i utfallet. I nærskuddsituasjoner vil målvakten også arbeide med utgangspunkt i en høyere grunnstilling enn i distanseskuddsituasjoner. Det medfører at vi arbeider med armene fra en høy armstilling, i en bevegelse ovenfra og ned. Under viser vi noen teknikkeksempler fra internasjonal topphåndball før et forslag til en enkel øvelsesprogresjon.

Utfall i mellomhøyde krever meget god mobilitet og stabilitet i hofta. Dessverre ser vi mange unge håndballmålvakter som eksempelvis

– mister balansen på ett bein (= dårlig stabilitet i hofta)

– krummer ryggen når de trekker opp beinet (= tight hamstringmuskulatur)

– svinger beinet opp i stedet for et aktivt kneopptrekk (= dårlig aktivering av hofteleddsbøyere eller uhensiktsmessig teknikk)

Vi adresserer derfor alltid de fysiske begrensningene først som en basis for å kunne skape hensiktsmessige bevegelser, ergo teknikker.

NB! Vi arbeider ofte med én ball i hver hånd for å korrigere armstillingen inn i utfallet.

Forfatter: Christian Thue Bjørndal

Christian is an associate professor at the Norwegian School of Sport Sciences and handball coach. His research and teaching focuses on sports coaching and athlete development, skill adaptation and development and handball. He is certified EHF Master Coach and has extensive coaching and teaching background in youth and elite handball.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..