Dynamisk oppvarming

Dynamisk oppvarming (DO) er en enkel og effektiv oppvarming som brukes av idrettsutøvere over hele verden. DO er en strukturert måte å varme opp på som både vil

a) minke skaderisiko og

b) utvikle mobilitet i sentrale bevegelser i idretten din

mye mer effektivt enn en lett jogg eller fotball. I en DO arbeider vi i ulike øvelser som gjør at vi beveger oss i alle plan (fremover, til siden, oppover osv.). I tillegg gjør vi noen aktiveringsøvelser som gjør at spesielle muskler som ofte er med på å hindre bevegelse eller kraftutvikling «starter opp» slik at vi er bedre rustet for å prestere på håndballbanen. Øvelsene kan varieres, men skal ha en klar hensikt med hensyn til funksjon og bør sammen utgjøre en helhetlig oppvarming for deg i din idrett og posisjon.

I Målvaktskolen arbeider vi både med bevegelighetstrening og mobilitet (DO) før hver økt. Vi har større påvirkning for å utvikle varige endringer av bevegelighet før muskelen er varm. Vi arbeider ca 30 sek i hver øvelse (på hvert bein i ettbeinsøvelser) eller 10-15 repetisjoner (ca 30 sek). Øvelsesutvalget består av:

Bevegelighetstrening

Forside hofte

Forside lår

Bakside lår

Utside lår

Innside lår (liggende)

Innside/bakside lår stående

Dynamisk oppvarming

Split squat

Lateral squat

Stående aktivering av hofteleddsbøyer

Stående aktivering av hofteleddsbøyer til siden

Skulderpushups i plankeposisjon

Cook hip lift

Vi gjennomfører en DO før hver eneste trening uavhengig av hva slags type trening det er. Avhengig av hva vi skal gjøre kan det hende at vi gjør en løpsoppvarming etter DO.

Når du har gjennomført en DO med høy kvalitet kan du ta fram fotballen:)

Forfatter: Christian Thue Bjørndal

Christian is an associate professor at the Norwegian School of Sport Sciences and handball coach. His research and teaching focuses on sports coaching and athlete development, skill adaptation and development and handball. He is certified EHF Master Coach and has extensive coaching and teaching background in youth and elite handball.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..